Cool art project - Olvadó jégfigurák Berlinben

2009.09.11. 10:17 :: nuvuk

2009. szeptember 2.

A késő nyári napsütésben olvadó jégszobrok a globális felmelegedésre, a klímaváltozás miatti sarki jégolvadásra hívták fel a figyelmet. A WWF (World Wildlife Fund) által támogatott "időszaki" kiállítás tárgyai, az 1000 jégből készült emberke egy napig volt látható a Berlini Hangversenyterem lépcsőin, a Gendarmenmarkt téren. 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Képek az eseményről:

http://www.telegraph.co.uk/earth/earthpicturegalleries/6126909/One-thousand-ice-sculptures-melt-in-the-sun-to-highlight-global-warming.html
 

Szólj hozzá!

Gyűjtsd szelektíven!

2009.09.09. 08:07 :: nuvuk

 

Már Hamupipőke is szelektált.
Neked is kell egy gonosz mostoha, hogy elkezd?

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szelektív hulladékgyűjtő helyek a fővárosban (klikk)

Szólj hozzá!

Nuvuk - előadás - Törökfürdő 2009. szeptember 5.

2009.09.08. 07:53 :: nuvuk

A zenészeket jól ismerem, idestova már régi cimboráim. Tudtam, hogy böcsülettel fölkészülnek, de az nem sejtettem, hogy ennyi előkészülettel és ötlettel áldoznak a fellépési lehetőségnek. Kezdve a díszletnél: pillepalackokból csillogó gleccser a fürdő jobb alsó sarkában, mindenfelé fényforrások, amit Rónabubupeti mozgatott, és hangolt, amikor éppen nem nagyszájú politikust/természetvédőt, vagy naív világjárót alakított. A büfé megtörte a KF frencsájz tálalásának holtbiztos monotóniáját: a vajas- és zsíroskenyereken hatalmas luk mint lék tátongott, hófödte fehér csokit, MEGFIZETHETETLEN árú vizet szolgáltak föl. A falon kitudja milyen nyelven olvashatók az áruba bocsátott termékek, különös letűnt világot idézett minden egyes szó.

Husztigergő és Murányimurrnorbi szerintem 1000 precíz munkaórával, patikamérlegen előkészített hangmontázsokkal és rendkívül nagy apparátussal érkezett, zenei alapot gyártó-keverő-torzító-effektelő-turbózó számítógépek, fura dobozok, kapcsolók, tekerők, kütyük hevertek a földön, kisszéken, kisasztalon, kábel a rengetegben, és csengés-bongás, néhol zsivaj, néhol űr, néhol idegesítően kietlen és torz fagyos világ, néhol pedig mintha zöldülő, virágba bomló jégkristályok, aminek felfedezése nyomán, megmászásakor peti megcsúszik, talán 10-30 métert is zuhan, kitartóan kapaszkodik, próbálkozik, rettenetesen küzd, majd képtelen megmenteni önnönmagát és belefagy a hóesésbe. A önrendezés kedvez nekünk, mert kellemes harmóniákban feloldódik a feszültség, hősünk is kiolvad, csodaszépen éled újjá, fedezi fel és ünnepli megmozduló végtagjait. A végén mindenkinek jár egy személyes ajándék: hatalmas kockába fagyott ivóvíz, mindenki szorongathatta kedvire.

Az egész est egy monumentális miniszínház, végtelen összhanggal, mindhárom tekintet a másikat figyeli, ajándék volt látni, mintha már évek óta együtt dolgoznának. (hogy fehérelefánt mikor tűnt el a saját bögréjével, azt nem tudom...)

(Street G. Huba)

Szólj hozzá!

NUVUK – Vékony jégen

2009.08.03. 10:37 :: nuvuk

Tlapa, klin, naklin, blotla, pactla, puntla, warintla –  és megannyi társuk mind a HÓ különféle elnevezései inupiak nyelven. A helytelenül eszkimónak nevezett népcsoportoknak több mint száz szavuk van a hóra. Ami Neked széppé teszi a karácsonyt, az Nekik létszükséglet. Ha egy inuit vadász nem tanul meg idejében tájékozódni a hó- és jégfajták között, elveszett.

 

Most mi van?

NUVUK az általunk Barrow-fokként ismert földrajzi hely inupiak elnevezése. Az északi Jeges-tengerbe kinyúló hegyfok Alaszka félszigetén, Barrow településtől 14 km-re található. Ez az Egyesült Államok legészakibb pontja, a klíma- és atmoszféra-figyelők mekkája, szó szerint a világ végén. Az őslakosok egy évezrede élnek ezen a zord vidéken a túlélésért küzdve. A globális felmelegedés következtében elvékonyodó jégtakaró miatt nem csak a jegesmedvék élettere csökken rohamosan, de egyes népcsoportok is végleg kiszorulnak természetes élőhelyükről, ami e kultúra végét is jelenti egyben.

Közöm?

Sok. Ideje lenne végre felismerni, hogy mind egy nagy puzzle részei vagyunk. Attól még, hogy valami „messze van”, hogy „úgysem jutok el oda soha”, hogy „megvan a magam baja” még nem változik meg a közgondolkodás, még nem élünk emberibb életet. Minden eltaposott üres pillepalack, minden meg nem vásárolt gázhajtású dezodor, minden megjavított csöpögő csap hat a környezetre, és ezáltal a globális kirakósra is.

Mit tehetek?

Jelenleg hazánkban kevés zenei formáció tűzi ki célul, hogy koncertjeinek keretében olyan fajsúlyos kérdésekre hívja fel a figyelmet, mint a globális felmelegedés hatásai, a szelektív hulladékgyűjtés, a tudatos vásárlás vagy akár a mérsékeltebb vízhasználat. Zenével többeket, másokat is megszólíthatunk, mint akiket egy-egy „zöld” kampány megcéloz, elér. A NUVUK előadásai során olyan instrumentális-atmoszferikus zenét játszik, amely mellett a környezettudatos gondolkodást is becsempészi a műsoraiba. Távlati céljaink között olyan együttműködések szerepelnek, ahol színházi-, filmes-, kísérleti-performance jellegű előadások keretében mutatkozik be a NUVUK szellemisége és zeneisége. Ezekhez keresünk támogatókat, felkarolókat, hiszen mi is non-profit alapon, civil kezdeményezésként működünk.   

Ne felejtsük el, az inupiak embernek van szava a holnapi hóra is; ylaipi. 

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása